Framing is een psychologisch fenomeen waarbij de manier waarop informatie gepresenteerd wordt de perceptie en interpretatie van mensen beïnvloedt.


Framing legt daarbij de nadruk op bepaalde aspecten van een boodschap, terwijl andere aspecten worden verwaarloosd of verzwakt. Framing wordt vaak gebruikt in de politiek om de publieke opinie te beïnvloeden en de acceptatie van bepaalde ideeën, standpunten of producten te vergroten. Het fenomeen wordt ook gebruikt in marketing.

Framing in marketing

Voorbeeld: Wanneer een product wordt gepresenteerd als “nieuw en verbeterd”. Dit frame impliceert dat het product al goed was, maar nu beter is geworden⭐️⭐️, waardoor de consument wordt aangespoord om het opnieuw te kopen of het voor het eerst te proberen.

Voorbeeld: Wanneer hetzelfde product wordt gepresenteerd als “oud en vervangen”. Dit frame impliceert juist het tegenovergestelde. Het product is verouderd en voldoet niet langer aan de eisen🚩 van de consument.

Het frame kan dus de perceptie van de consument van het product beïnvloeden en hun beslissing om het te kopen beïnvloeden.