Skip to content
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Het enige Nederlands marketingbureau dat Neurowetenschap & Profiling combineert ×
Back to Blog
Consumer Psychology

Wat is verliesaversie?

Verliesaversie is een bias waardoor er aan een verlies een andere waarde wordt toegekend dan aan een even grote winst.

Verliesaversie is een bias waardoor er aan een verlies een andere waarde wordt toegekend dan aan een even grote winst.


Kahneman en Tversky beschreven verliesaversie voor het eerst in hun Prospect Theory (1979). Verliesaversie is een bias die ervoor zorgt dat jij een verlies zwaarder laat wegen⚖️ dan een even grote winst. Daarnaast associeer je negatieve emoties met verliezen. Leuk is het inderdaad niet! En de pijn die je ervaart als je iets verliest is vaak groter dan het plezier geassocieerd met dezelfde winst. Denk maar eens aan het moment toen je €20 verloor en €20 won. Wedden dat je langer in je maag zat met het verlies?

Verliesaversie en profit verhogen

Verliesaversie wordt ruim ingezet in de marketing! En dan voornamelijk om die bias te slim af te zijn. Zie hier een aantal voorbeelden:

  • Gratis proefperiode: "De eerste maand is gratis!" komt jou vast en zeker bekend voor. Zo zorgen abonnement verkopers ervoor dat jij al hebt kunnen proeven van het leven als een abonnement owner. Ja, en als dan die eerste maand voorbij is zeg dan maar eens op! Je wilt namelijk helemaal niet verliezen en dus stap je over op premium. 
  • Oneven prijzen: €29,99 in plaats van €30,-. Ook al is het verschil maar 1 cent het voelt voor jou als veel goedkoper.
  • Aankopen in winkels: door betaalprocessen of de tijd bij de kassa te versnellen ben je minder lang bezig met het bedrag dat je gaat uitgeven. En ben je dus sneller geneigd je aankoop te voltooien. 

Laura Van den Akker

Als Neurowetenschapper ondersteunt Laura jouw projecten van begin tot eind. Dit begint al bij het comfortabel maken van de klant. Zij beantwoordt alle brandende vragen gerelateerd aan het onderzoek. Daarnaast zorgt ze dat de uitvoering van het onderzoek in goede banen wordt geleid. Ze biedt ondersteuning bij het vertalen van data naar verbeterd resultaat van jouw marketingstrategie.

2023_NF_Nieuwsbrief_Inschrijven

Wil jij exclusieve content ontvangen? Schrijf je in!

Wanneer je je inschrijft voor onze Breinfactor nieuwsbrief....

Andere termen uit ons woordenboek

Wat is een RIAT?

Wat is een RIAT?

RIAT staat voor Rapid Implicit Association Task en is een methode die onbewuste associaties meet door de test te laat plaatsvinden onder ti...

Wat is Eye Tracking?

Wat is Eye Tracking?

Eye Tracking is een methode die oogbewegingen en kijkrichting vastlegt over tijd.

Wat is fNIRS?

Wat is fNIRS?

fNIRS staat voor functional Near-Infrared Spectroscopy en meet hersenactiviteit op basis van het zuurstofgehalte verschil in bloed dicht bi...

Wat is fMRI?

Wat is fMRI?

fMRI staat voor functional Magnetic Resonance Imaging en meet hersenactiviteit op basis van het zuurstofgehalte verschil in bloed in hersen...

Wat is Gaze Cueing?

Wat is Gaze Cueing?

Gaze cueing is wanneer mensen automatisch de richting van iemands blik volgen. Het wordt gebruikt om de kijkrichting van de bezoeker te stu...

Wat is EEG?

Wat is EEG?

EEG staat voor electroencephalogram en het meet aan de hand van elektrodes op de hoofdhuid elektrische activiteit afkomstig van het brein.

Wat is neuromarketing?

Wat is neuromarketing?

Neuromarketing is een vakgebied die (neuroimaging) technieken toepast om consumentengedrag te analyseren en te begrijpen.