Skip to content
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Het enige Nederlands marketingbureau dat Neurowetenschap & Profiling combineert ×
Back to Blog
Gedragsverandering

Wat is priming?

Priming is een psychologisch fenomeen waarbij blootstelling aan een stimulus invloed heeft op de reactie van een persoon op een daaropvolgende stimulus. 

Priming is een psychologisch fenomeen waarbij blootstelling aan een stimulus invloed heeft op de reactie van een persoon op een daaropvolgende stimulus.


Met andere woorden: Priming treedt op wanneer de perceptie, cognitie of gedrag van een persoon wordt beïnvloed door een eerdere blootstelling aan een gerelateerde stimulus. 

Voorbeeld: wanneer je een appel🍎op het bureau van een collega ziet en je vervolgens gevraagd wordt om een fruitsoort op te noemen. Dan is de kans groter dat je 'appel' zegt dan wanneer je de appel niet had gezien. 

Priming in marketing

Priming kan voorkomen in veel verschillende contexten en kan een breed scala aan gedragingen beïnvloeden, zoals perceptie, geheugen en besluitvorming. Het wordt vaak gebruikt in marketing om het gedrag can consumenten te beïnvloeden. Het wordt ook gebruikt in onderzoek naar cognitieve en sociale psychologie om te begrijpen hoe verschillende soorten stimuli van invloed zijn op het menselijk gedrag. 

Melissa van Eerden

Melissa is onze CRO & CRM specialist. Met kennis over gedragspsychologie én marketing zorgt zij ervoor dat jij meer conversies behaalt in de gehele customer journey. Zij analyseert het gedrag van jouw klant, identificeert valkuilen en implementeert verbeteringen. Maar ze weet ook hoe ze overtuigende technieken toepast in jouw offline marketinguitingen.

2023_NF_Nieuwsbrief_Inschrijven

Wil jij exclusieve content ontvangen? Schrijf je in!

Wanneer je je inschrijft voor onze Breinfactor nieuwsbrief....

Andere termen uit ons woordenboek

Wat is een RIAT?

Wat is een RIAT?

RIAT staat voor Rapid Implicit Association Task en is een methode die onbewuste associaties meet door de test te laat plaatsvinden onder ti...

Wat is Eye Tracking?

Wat is Eye Tracking?

Eye Tracking is een methode die oogbewegingen en kijkrichting vastlegt over tijd.

Wat is fNIRS?

Wat is fNIRS?

fNIRS staat voor functional Near-Infrared Spectroscopy en meet hersenactiviteit op basis van het zuurstofgehalte verschil in bloed dicht bi...

Wat is fMRI?

Wat is fMRI?

fMRI staat voor functional Magnetic Resonance Imaging en meet hersenactiviteit op basis van het zuurstofgehalte verschil in bloed in hersen...

Wat is Gaze Cueing?

Wat is Gaze Cueing?

Gaze cueing is wanneer mensen automatisch de richting van iemands blik volgen. Het wordt gebruikt om de kijkrichting van de bezoeker te stu...

Wat is EEG?

Wat is EEG?

EEG staat voor electroencephalogram en het meet aan de hand van elektrodes op de hoofdhuid elektrische activiteit afkomstig van het brein.

Wat is neuromarketing?

Wat is neuromarketing?

Neuromarketing is een vakgebied die (neuroimaging) technieken toepast om consumentengedrag te analyseren en te begrijpen.