Skip to content
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Het enige Nederlands marketingbureau dat Neurowetenschap & Profiling combineert ×
Back to Blog
Gedragsverandering

Wat is nudging?

Nudging is een techniek waarbij subtiele veranderingen in de omgeving gebruikt worden om het gedrag van mensen op een voorspelbare manier te beïnvloeden.

Nudging is een techniek waarbij subtiele veranderingen in de omgeving gebruikt worden om het gedrag van mensen op een voorspelbare manier te beïnvloeden. 

Nudging komt voort uit de gedragseconomie en psychologie en werkt op basis van het makkelijker en aantrekkelijker maken van keuzes. Nudging wordt ook wel omschreven als ‘iemand een duwtje in de juiste richting geven’. Het is belangrijk bij nudging dat er niemand gedwongen wordt om een bepaalde actie uit te voeren. 

Deze techniek kan worden toegepast in verschillende contexten, zoals in het onderwijs, gezondheidszorg en in de marketing. 

Nudging in marketing

Wanneer je de optie milieuvriendelijke verzendmethodes -in plaats van een minder milieuvriendelijke optie- de standaardkeuze maakt bij het afrekenen op je webshop, worden bezoekers op een subtiele manier beïnvloedt om de milieuvriendelijke optie te kiezen🌱. Zonder het te dwingen.

Melissa van Eerden

Melissa is onze CRO & CRM specialist. Met kennis over gedragspsychologie én marketing zorgt zij ervoor dat jij meer conversies behaalt in de gehele customer journey. Zij analyseert het gedrag van jouw klant, identificeert valkuilen en implementeert verbeteringen. Maar ze weet ook hoe ze overtuigende technieken toepast in jouw offline marketinguitingen.

2023_NF_Nieuwsbrief_Inschrijven

Wil jij exclusieve content ontvangen? Schrijf je in!

Wanneer je je inschrijft voor onze Breinfactor nieuwsbrief....

Andere termen uit ons woordenboek

Wat is een RIAT?

Wat is een RIAT?

RIAT staat voor Rapid Implicit Association Task en is een methode die onbewuste associaties meet door de test te laat plaatsvinden onder ti...

Wat is Eye Tracking?

Wat is Eye Tracking?

Eye Tracking is een methode die oogbewegingen en kijkrichting vastlegt over tijd.

Wat is fNIRS?

Wat is fNIRS?

fNIRS staat voor functional Near-Infrared Spectroscopy en meet hersenactiviteit op basis van het zuurstofgehalte verschil in bloed dicht bi...

Wat is fMRI?

Wat is fMRI?

fMRI staat voor functional Magnetic Resonance Imaging en meet hersenactiviteit op basis van het zuurstofgehalte verschil in bloed in hersen...

Wat is Gaze Cueing?

Wat is Gaze Cueing?

Gaze cueing is wanneer mensen automatisch de richting van iemands blik volgen. Het wordt gebruikt om de kijkrichting van de bezoeker te stu...

Wat is EEG?

Wat is EEG?

EEG staat voor electroencephalogram en het meet aan de hand van elektrodes op de hoofdhuid elektrische activiteit afkomstig van het brein.

Wat is neuromarketing?

Wat is neuromarketing?

Neuromarketing is een vakgebied die (neuroimaging) technieken toepast om consumentengedrag te analyseren en te begrijpen.