Skip to content
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Het enige Nederlands marketingbureau dat Neurowetenschap & Profiling combineert ×
Back to Blog
Neuromarketing

Wat is fNIRS?

fNIRS staat voor functional Near-Infrared Spectroscopy en meet hersenactiviteit op basis van het zuurstofgehalte verschil in bloed dicht bij de schedel.

fNIRS staat voor functional Near-Infrared Resonance Spectroscopy en meet hersenactiviteit op basis van het zuurstofgehalte verschil in bloed dicht bij de schedel.


Een fNIRS onderzoek heeft iets weg van EEG en fMRI. Net zoals bij EEG krijg je een soort badmuts op je hoofd. Bij fNIRS zitten daar optodes (sensor) en diodes (LED licht) op. En net zoals bij fMRI meet fNIRS veranderingen van het zuurstofgehalte in bloed. fNIRS doet dat met golflengtes die kort bij infrarood liggen. 

De diodes zenden twee verschillende golflengtes uit: zuurstofarm bloed absorbeert golflengtes <790 nm🔵, terwijl zuurstofrijk bloed golflengtes absorbeert 790> nm🔴. De optodes detecteren vervolgens hoeveel van dat licht is geabsorbeerd door het bloed. De data wordt via bluetooth verzonden naar een versterker die jij dan makkelijk met je mee kan dragen in een rugzakje. Op die manier hoeft er niet per se in een laboratium getest te worden en kan er vrij bewogen worden tijdens de meting!

Van meting naar data

Vervolgens wordt de ratio tussen zuurstofrijk en zuurstofarm bloed berekent per optode⚖️. Ratio's van alle optodes bepaalt? Dan kan er een 3D hersenafbeelding worden gemaakt en worden gekeken naar waar de activatie of deactivatie plaats vond. fNIRS wordt vaak ingezet voor het meten van veranderingen in hersenactiviteit door ouder worden, ervaring op doen of leren. Bijvoorbeeld wanneer je een sport beoefend, maar ook als je een taal leert of een moeilijke som oplost. 

Voordeel: fNIRS is mobiel, goedkoop, heeft een hoge temporele resolutie, een betere spatiële resolutie dan EEG en is bestand tegen ruis. Daarnaast kan er getest worden in een natuurlijke omgeving. Zo behoud je de Real-Life omstandigheden!

Nadeel: fNIRS meet maar tot 2 - 3 cm diep en is spatieel minder nauwkeurig dan fMRI. 

fNIRS in neuromarketing

Benieuwd of teksten op jouw product, website of reclame consumenten aanmoedigt tot kopen? Hoe doet jouw product branding het ten opzichte van anderen? Of wat gebeurt er op het moment dat een consument voor jouw product kiest? Dan is fNIRS jouw antwoord! Doe je dit in combinatie met fMRI -bijvoorbeeld door over de schouder van de proefpersoon te filmen en dit in te laden in de scanner📹- dan haal je al jouw vragenstukken onderuit en breng je jouw marketingstrategie naar de top!

Laura Van den Akker

Als Neurowetenschapper ondersteunt Laura jouw projecten van begin tot eind. Dit begint al bij het comfortabel maken van de klant. Zij beantwoordt alle brandende vragen gerelateerd aan het onderzoek. Daarnaast zorgt ze dat de uitvoering van het onderzoek in goede banen wordt geleid. Ze biedt ondersteuning bij het vertalen van data naar verbeterd resultaat van jouw marketingstrategie.

2023_NF_Nieuwsbrief_Inschrijven

Wil jij exclusieve content ontvangen? Schrijf je in!

Wanneer je je inschrijft voor onze Breinfactor nieuwsbrief....

Andere termen uit ons woordenboek

Wat is een RIAT?

Wat is een RIAT?

RIAT staat voor Rapid Implicit Association Task en is een methode die onbewuste associaties meet door de test te laat plaatsvinden onder ti...

Wat is Eye Tracking?

Wat is Eye Tracking?

Eye Tracking is een methode die oogbewegingen en kijkrichting vastlegt over tijd.

Wat is fNIRS?

Wat is fNIRS?

fNIRS staat voor functional Near-Infrared Spectroscopy en meet hersenactiviteit op basis van het zuurstofgehalte verschil in bloed dicht bi...

Wat is fMRI?

Wat is fMRI?

fMRI staat voor functional Magnetic Resonance Imaging en meet hersenactiviteit op basis van het zuurstofgehalte verschil in bloed in hersen...

Wat is Gaze Cueing?

Wat is Gaze Cueing?

Gaze cueing is wanneer mensen automatisch de richting van iemands blik volgen. Het wordt gebruikt om de kijkrichting van de bezoeker te stu...

Wat is EEG?

Wat is EEG?

EEG staat voor electroencephalogram en het meet aan de hand van elektrodes op de hoofdhuid elektrische activiteit afkomstig van het brein.

Wat is neuromarketing?

Wat is neuromarketing?

Neuromarketing is een vakgebied die (neuroimaging) technieken toepast om consumentengedrag te analyseren en te begrijpen.