Skip to content
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Het enige Nederlands marketingbureau dat Neurowetenschap & Profiling combineert ×
Back to Blog
Neuromarketing

Wat is een RIAT?

RIAT staat voor Rapid Implicit Association Task en is een methode die onbewuste associaties meet door de test te laat plaatsvinden onder tijdsdruk.

RIAT staat voor Rapid Implicit Association Task en is een methode die onbewuste associaties meet door de test te laat plaatsvinden onder tijdsdruk.


Op een computer wordt jouw merk getoond samen met een woord (=associatie). Er moet dan worden aangegeven of de associatie wel of niet past bij jouw merk onder tijdsdruk⏱️. De woorden komen voort uit een vooraf afgenomen vragenlijst. Ook wel een expliciete associatie test. Een RIAT wordt gedaan om vast te stellen in welke mate jouw consumenten ook daadwerkelijk die associatie hebben. Door de tijdsdruk is er minder tijd om na te denken en moet er worden vertrouwd op onbewuste automatische reacties.

Dat je meer dan 90% van je beslissingen onbewust neemt wist Dr. Kahneman ons al te vertellen! Ontdek alles over hoe de neuromarketing gebruik maakt van het automatische, intuïtieve systeem 1 in de blog.

Van meting naar data

Om te bepalen welke associaties jouw consument overhaalt tot kopen wordt er niet alleen gekeken naar het antwoord maar ook naar de reactietijd. Hoe sneller er wordt geklikt, hoe sterker de associatie is! Wanneer verschillende doelgroepen deelnemen aan het onderzoek kan er per doelgroep een tailored🧵 advies worden gegeven. Zo kom je erachter of je jouw consumenten wel op de goede manier aanspreekt. Of op welke doelgroep je juist nog de focus kunt leggen!

Voordeel: Een RIAT kan veelzijdig worden ingezet, is goedkoop, makkelijk in gebruik door online software en kan consumenten gedrag helpen voorspellen.

Nadeel: Een RIAT test alleen woorden die zijn toegevoegd en geeft geen inzicht in hoe en waar in het brein het wordt verwerkt. 

Een RIAT in neuromarketing

Wil je weten welke associaties jou onderscheiden van de concurrent en zo jouw branding een boost geven? Komt de verpakking van je product wel overheen met de associatie die jouw consumenten hebben? Dat kan makkelijk worden bepaald met een RIAT. Zo kun je met een relatief goedkope tool je resultaten al enorm verbeteren!

Detacheringsbedrijf? Kom erachter wat voor jouw potentiële nieuwe werknemers er echt toe doet en verwerk dat in je sollicitatieprocedure. Bespaart je tijd én kosten!

Laura Van den Akker

Als Neurowetenschapper ondersteunt Laura jouw projecten van begin tot eind. Dit begint al bij het comfortabel maken van de klant. Zij beantwoordt alle brandende vragen gerelateerd aan het onderzoek. Daarnaast zorgt ze dat de uitvoering van het onderzoek in goede banen wordt geleid. Ze biedt ondersteuning bij het vertalen van data naar verbeterd resultaat van jouw marketingstrategie.

2023_NF_Nieuwsbrief_Inschrijven

Wil jij exclusieve content ontvangen? Schrijf je in!

Wanneer je je inschrijft voor onze Breinfactor nieuwsbrief....

Andere termen uit ons woordenboek

Wat is een RIAT?

Wat is een RIAT?

RIAT staat voor Rapid Implicit Association Task en is een methode die onbewuste associaties meet door de test te laat plaatsvinden onder ti...

Wat is Eye Tracking?

Wat is Eye Tracking?

Eye Tracking is een methode die oogbewegingen en kijkrichting vastlegt over tijd.

Wat is fNIRS?

Wat is fNIRS?

fNIRS staat voor functional Near-Infrared Spectroscopy en meet hersenactiviteit op basis van het zuurstofgehalte verschil in bloed dicht bi...

Wat is fMRI?

Wat is fMRI?

fMRI staat voor functional Magnetic Resonance Imaging en meet hersenactiviteit op basis van het zuurstofgehalte verschil in bloed in hersen...

Wat is Gaze Cueing?

Wat is Gaze Cueing?

Gaze cueing is wanneer mensen automatisch de richting van iemands blik volgen. Het wordt gebruikt om de kijkrichting van de bezoeker te stu...

Wat is EEG?

Wat is EEG?

EEG staat voor electroencephalogram en het meet aan de hand van elektrodes op de hoofdhuid elektrische activiteit afkomstig van het brein.

Wat is neuromarketing?

Wat is neuromarketing?

Neuromarketing is een vakgebied die (neuroimaging) technieken toepast om consumentengedrag te analyseren en te begrijpen.