Skip to content
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Het enige Nederlands marketingbureau dat Neurowetenschap & Profiling combineert ×
Back to Blog
Consumer Psychology

Wat is de status quo bias?

De status quo bias zorgt ervoor dat mensen de voorkeur hebben om niets te doen of bij hun oorspronkelijke keuze te blijven, ook al is een andere keuze beter.

De status quo bias zorgt ervoor dat mensen de voorkeur hebben om niets te doen of bij hun oorspronkelijke keuze te blijven, ook al is een andere keuze beter. 


Samuelsen en Zeckhauser (1988) beschreven de status quo bias als vervolg op de  Prospect Theory. Het verwijst naar het gedrag van mensen om bij hun originele keuze -de status quo optie- te blijven wanneer er andere, wellicht zelfs betere, opties worden gegeven. 

Voorbeeld: stel je gaat naar een restaurant en bekijkt het menu. Hoewel je altijd voor hetzelfde gerecht gaat, waarvan je weet dat je het lekker vindt, bekijk je nu ook aandachtig de rest van de kaart. Uiteindelijk kies je toch voor hetzelfde gerecht. Je kiest voor de status quo optie.

Uitleg: Je bent bang dat een andere keuze gaat tegenvallen. En zoals verliesaversie uitlegt, weegt een verlies zwaarder dan een winst. Daarnaast probeer je de onzekerheid die iets nieuws mee brengt te vermijden en ben je geneigd bij opties te blijven die je bekend zijn. 

Status Quo bias en profit verhogen

De twee scenario's waar je rekening mee moet houden:

1. Hoe behoud je jouw product als status quo bij de consument die het al koopt?
  • Automatisch verlengen: door het automatisch verlangen van bijvoorbeeld een abonnement ontneem je de kans bij de consument om bij concurrenten te kijken.
  • Loyaliteit: geef consumenten een reden om te blijven. Houd je brandingstrategie up-to-date en zorg ervoor dat beloftes overeenkomen met de werkelijkheid.
2. Hoe verander je de status quo bij de consument met een product van de concurrent naar jouw product?
  • Wederkerigheid: geef potentiële consumenten iets wanneer ze je website bezoeken. Zo creëer je het gevoel dat ze jou ook iets verschuldigd zijn. En zijn ze eerder geneigd jouw product echt te overwegen. 
  • Ease of choice: maak het kiezen voor jouw product zó makkelijk, dat het voor de consument bijna vanzelf gaat. Duidelijke call-to-action's, geen lange inschrijfformulieren, etc. 

Laura Van den Akker

Als Neurowetenschapper ondersteunt Laura jouw projecten van begin tot eind. Dit begint al bij het comfortabel maken van de klant. Zij beantwoordt alle brandende vragen gerelateerd aan het onderzoek. Daarnaast zorgt ze dat de uitvoering van het onderzoek in goede banen wordt geleid. Ze biedt ondersteuning bij het vertalen van data naar verbeterd resultaat van jouw marketingstrategie.

2023_NF_Nieuwsbrief_Inschrijven

Wil jij exclusieve content ontvangen? Schrijf je in!

Wanneer je je inschrijft voor onze Breinfactor nieuwsbrief....

Andere termen uit ons woordenboek

Wat is een RIAT?

Wat is een RIAT?

RIAT staat voor Rapid Implicit Association Task en is een methode die onbewuste associaties meet door de test te laat plaatsvinden onder ti...

Wat is Eye Tracking?

Wat is Eye Tracking?

Eye Tracking is een methode die oogbewegingen en kijkrichting vastlegt over tijd.

Wat is fNIRS?

Wat is fNIRS?

fNIRS staat voor functional Near-Infrared Spectroscopy en meet hersenactiviteit op basis van het zuurstofgehalte verschil in bloed dicht bi...

Wat is fMRI?

Wat is fMRI?

fMRI staat voor functional Magnetic Resonance Imaging en meet hersenactiviteit op basis van het zuurstofgehalte verschil in bloed in hersen...

Wat is Gaze Cueing?

Wat is Gaze Cueing?

Gaze cueing is wanneer mensen automatisch de richting van iemands blik volgen. Het wordt gebruikt om de kijkrichting van de bezoeker te stu...

Wat is EEG?

Wat is EEG?

EEG staat voor electroencephalogram en het meet aan de hand van elektrodes op de hoofdhuid elektrische activiteit afkomstig van het brein.

Wat is neuromarketing?

Wat is neuromarketing?

Neuromarketing is een vakgebied die (neuroimaging) technieken toepast om consumentengedrag te analyseren en te begrijpen.