Skip to content
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Het enige Nederlands marketingbureau dat Neurowetenschap & Profiling combineert ×
Back to Blog
Conversie optimalisatie

Wat is CTR?

CTR staat voor Click-Through-Rate (of doorklikratio). Het is een ratio die wordt gebruikt om de effectiviteit van online marketinguitingen te meten.

CTR (Click-Through-Rate / doorklikratio) is een ratio die wordt gebruikt om de effectiviteit van online marketinguitingen te meten.

RIAT staat voor Rapid Implicit Association Task en is een methode die onbewuste associaties meet door de test te laat plaatsvinden onder tijdsdruk.


CTR wordt berekend als het aantal klikken dat op een advertentie, pagina, nieuwsbrief et cetera wordt ontvangen, gedeeld door het aantal keren dat deze uiting is weergegeven, uitgedrukt in percentages📏.

Voorbeeld: Wanneer een advertentie 1000 keer wordt weergegeven en 80 klikken ontvangt, is de CTR 8% (80/1000 x 100%).

CTR is een belangrijke statistiek, omdat het een indicatie geeft hoe fascinerend en relevant een marketinguiting is voor jouw publiek. Daarnaast helpt het adverteerders om campagnes te optimaliseren om beter resultaat te behalen.

Pas op: Rage Clicks kunnen je CTR verhogen. Dit wil je voorkomen.

Hoe verhoog je de CTR van jouw marketinguiting?

Uiteraard zijn er verschillende methodes om je CTR te verhogen. Hier zijn een aantal tips:

  1. Verbeter jouw kopteksten. Dit is het eerste wat jouw publiek ziet. Titels en subkoppen moeten pakkend zijn en begrijpelijk. Houd het kort en krachtig.
  2. Gebruik visuals. Mooie plaatjes en kleuren grijpen meteen de aandacht. Gebruik afbeeldingen die relevant zijn voor de content die je deelt.
  3. Maak gebruik van persuasive copy in knoppen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld the techniek ‘you-phrasing’ te gebruiken. Daarbij gebruik je 3x vaker ‘ik’ en ‘jij’ dan ‘wij’.

Door deze strategieën te implementeren, kun je jouw CTR verhogen. Onthoud: Het verhogen van de CTR is een doorlopend proces dat constante monitoring en optimalisatie vereist.

Melissa van Eerden

Melissa is onze CRO & CRM specialist. Met kennis over gedragspsychologie én marketing zorgt zij ervoor dat jij meer conversies behaalt in de gehele customer journey. Zij analyseert het gedrag van jouw klant, identificeert valkuilen en implementeert verbeteringen. Maar ze weet ook hoe ze overtuigende technieken toepast in jouw offline marketinguitingen.

2023_NF_Nieuwsbrief_Inschrijven

Wil jij exclusieve content ontvangen? Schrijf je in!

Wanneer je je inschrijft voor onze Breinfactor nieuwsbrief....

Wil je meer te weten komen? 

Wat is het endowment effect?

Wat is het endowment effect?

Het endowment effect is een bias waardoor mensen een extra waarde toekennen aan iets dat ze bezitten, enkel omdat het van hen is. 

Wat is de status quo bias?

Wat is de status quo bias?

De status quo bias zorgt ervoor dat mensen de voorkeur hebben om niets te doen of bij hun oorspronkelijke keuze te blijven, ook al is een a...

Wat is Brand Image (merkimago)?

Wat is Brand Image (merkimago)?

Het Brand Image of merkimago van een bedrijf is het beeld dat mensen hebben van het merk en speelt een belangrijke rol in het succes.